Chinese4U in gesprek met Radio M Utrecht

Het Radio M Utrecht lunchprogramma Aan Tafel! interviewt op donderdag 20 september Poppy Soen van Chinese4U over de Chinese taal. Poppy is sinologe en docente Mandarijnchinees. Zij geeft verslaggever Kees Hogendijk uitleg en een proefles van ongeveer een half uur. Het resultaat van het interview is vrijdag 21 september tussen 12.10 en 12.45 uur te beluisteren bij het lunchprogramma Aan Tafel! van Radio M Utrecht FM 93.1.
U kunt het interview, in 2 delen beluisteren door op onderstaande link te klikken.

Chinees spreken deel 1
Chinees spreken deel 2

Radio M Utrecht FM 93.1 is onderdeel van RTV Utrecht, de omroep voor de provincie Utrecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chinese taal en cultuur in Houten

Naast een breed aanbod in kunst en cultuur is er tegenwoordig ook een breed aanbod aan verschillende taalcursussen. Behalve Italiaans, Frans, Spaans en Portugees  kun je nu ook Chinees leren. Houtenaren hoeven dus niet meer naar Utrecht om Chinees te leren. Dat kan ook bij Poppy Soen van Chinese4U.

Vorig jaar is Poppy Soen haar eigen bedrijf begonnen, Chinese4U.  Zij geeft Chinese taal en cultuurlessen aan volwassenen en kinderen uit Houten en omgeving.  Poppy heeft Sinologie (Talen en Culturen van China) gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden en aan de National Taiwan University in Taipei (Taiwan).

Niet alleen Chinees spreken
De cursisten leren in haar lessen niet alleen Chinees spreken,  schrijven en lezen maar leren ook iets over de Chinese cultuur. De interesse van cursisten voor China is heel verschillend: sommige mensen willen bijvoorbeeld een reis door China maken en willen de basis van de Chinese taal leren om te kunnen communiceren. Anderen willen zich dieper onderdompelen in de Chinese taal en cultuur. En andere mensen vinden het gewoon leuk een nieuwe vreemde taal te leren.
Een interview met Poppy en een aantal cursisten is te zien op de website van Omroep Houten, kies ‘Ondernemen’, Chinese4U in Houten.
Heb je belangstelling voor China of de Chinese taal en cultuur? In september 2012 starten weer nieuwe cursussen. Aanmelden kan via infochinese4u[at]gmail.com.

Door Michelle Melara, Omroep Houten, mei 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interesse Houtenaar voor China groeit

Toenemend aanbod China activiteiten

“Je ziet dat niet alleen aan het grote aanbod van reisbestemmingen naar China”, aldus Poppy Soen, docente Chinese taal en cultuur en inwoner van Houten. “Je vindt die belangstelling ook terug in een toenemend aantal China tentoonstellingen en documentaires op radio en tv. Zo kan je nu in het Drents Museum in Assen een schitterende tentoonstelling zien over de Gouden Eeuw van China en over de Tang dynastie. En een tentoonstelling over de kunstinstallaties van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei in het museum De Pont in Tilburg.”

Waarom Chinees leren?
Poppy merkt het ook aan de belangstelling voor de Chinese cursussen die zij zelf verzorgt. De interesse van cursisten voor China kent daarbij veel verschillende redenen. Poppy geeft bijvoorbeeld les aan een ondernemer, die veel met China handelt. Maar ze geeft ook les aan een ouder echtpaar, dat in het najaar in China wil gaan rondtrekken. Zij willen de taal dan kunnen begrijpen en vooral ook die voor ons vaak onbegrijpelijke Chinese tekens. Er is ook een cursist, die niet van plan is naar China te gaan, maar die zich in Confucius en het Taoisme verdiept. Om dat beter te kunnen begrijpen wil hij graag meer over de Chinese taal en cultuur weten.

P1010469


Chinees onderwijs
Poppy doceert Chinese taal en cultuur op het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Daarnaast geeft ze cursussen in Houten en omgeving. De cursisten leren in haar lessen niet alleen de taal spreken; Poppy vertelt regelmatig over culturele Chinese bezienswaardigheden of laat een filmpje zien van een belangrijke Chinese feestdag. Haar cursisten zijn zowel volwassenen als kinderen uit Houten en omgeving. Ook hier ziet ze de groeiende belangstelling: van twee avonden in de week breidt zij misschien zelfs uit naar wel drie avonden in de week.

Start beginnerscursussen
Wilt u ook leren over China en de Chinese taal en cultuur? Vanaf 17 september 2012 starten nieuwe cursussen. Aanmelden kan via infochinese4u[at]gmail.com.

 

 

 

 

 

 

 

Chinese les op Heilige Familieschool

Iedere week krijgt een klein groepje kinderen na schooltijd Chinese les van sinologe Poppy Soen van Chinese4U bij de Heilige Familieschool in Houten.

Extra taal leren
Een ouder vertelt: ” Een aantal ouders wilden hun kinderen een extra taal laten leren. En Engels als extra vak krijgen de kinderen pas in groep 7. Wij vinden dat te laat. Als de kinderen nu Engels leren dan hebben zij in groep 7 straks een voorsprong op hun klasgenootjes. Dat wilden we ook niet. Daarom dachten we aan het leren van een hele andere taal, bijvoorbeeld Frans, Spaans of Chinees. Uiteindelijk is het Chinees geworden.”

P1010424

De kinderen hebben geen kennis van de Chinese taal. Zij leren letterlijk vanaf niveau nul Chinees spreken en schrijven. Daarnaast leren ze het Chinese karakterschrift en verschillende dingen over de Chinese cultuur, zoals Chinese kalligrafie en Chinese liedjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ni hao! Chinees voor kinderen en volwassenen van start op 26 en 27 oktober

Zo, de klas is compleet. Woensdagmiddag 26 oktober: alle kinderen die zich voor Chinese les hebben aangemeld zijn er. Ik heet de kinderen welkom en deel de lesboeken uit.

Tonen, woordjes en Chinese karakters
Afwachtend luisteren zij naar mijn introductie en uitleg over het Chinees en volgen de instructies op: tonen nazeggen, woordjes en grammatica leren. En natuurlijk karakters leren schrijven. Wij beginnen bij les 1 van het lesboek en bouwen de Chinese woorden op tot een zin. Halverwege de les lukt het de kinderen al om elkaar in het Chinees te begroeten. Dat gaat vlot! Ni hao…… Ni hao ma?….. Wo hao…..Wo hen hao.
Het laatste halfuur leren de kinderen Chinese karakters schrijven – eerst met pen dan met penseel en inkt. Aandachtig zetten zij de penseelstreken op papier. Poeh, de tijd gaat snel. We zijn alweer aan het eind van de les. Buiten wachten de ouders hen op. Tot volgende week.

Chinese les voor volwassenen
Eén van de ouders zie ik in ieder geval bij de beginnersles Chinees voor volwassenen. Kunnen ouder en kind straks thuis mooi samen Chinees oefenen!

P1010289 P1010291

Poppy Soen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poppy Soen geeft Chinees in Zeist

Begin september startte sinologe Poppy Soen van Chinese4U met een cursus Chinees voor beginners in wijksteunpunt Brinkhove in Zeist. Acht cursisten volgen de cursus Chinese taal en cultuur om verschillende redenen. Een greep: de een heeft een zoon die in China studeert, een ander heeft 50 jaar geleden een aantal jaren in Singapore gewoond en andere cursisten hadden Chinese ouders.
 
In 12 lessen leren de cursisten de grondbeginselen van het Mandarijn (Mandarijn is de standaardtaal in China); zij leren niet alleen Chinees spreken, lezen en verstaan maar ook Chinese karakters schrijven en herkennen. Daarnaast wordt in de cursus ook aandacht besteed aan de Chinese cultuur.
 

Enthousiaste cursisten
“Ik vind het leuk om te zien hoe enthousiast en gemotiveerd deze cursisten zijn”, zegt cursusleidster Poppy Soen. “We hebben nu een aantal lessen gehad en inmiddels kunnen de cursisten met elkaar een kort gesprekje voeren. Zoals “Hoe gaat het?” “Waar ga je heen?”. En zij leren een aantal karakters schrijven.

Poppy Soen (2e van links) met cursisten Brinkhove Zeist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chinese4U op aktiviteitenmarkt Houten

Op zaterdag 3 september 2011 vindt in het centrum van Houten weer de jaarlijkse aktiviteitenmarkt plaats.  Ook Chinese4U is daar aanwezig om meer te vertellen over de cursussen Chinese taal en Cultuur. Wil je een compleet andere buitenlandse taal leren? Nieuwsgierig naar een boeiende en fascinerende taal en cultuur? Wil je Chinees leren? Kom dan langs bij Chinese4U op de aktiviteitenmarkt! Chinese 4 U is te vinden in rij 6 kraam 9 en 10.

Chinese4U op Aktiviteitenmarkt Houten 2011

Op de aktiviteitenmarkt Houten zijn organisaties te vinden vanuit verschillende categorieën. De dag staat in het teken van organisaties die actief zijn op cultureel, maatschappelijk-sociaal of sportief gebied.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leonardoschool Woerden biedt Chinees aan

Maandagmiddag 15 augustus 2011. Docente Poppy Soen van Chinese4U uit Houten heet de leerlingen van twee Leonardogroepen (groep 4/5/6 en groep 7/8) van Obs Andersenschool welkom voor hun eerste Chinese les. Naast Chinees spreken en Chinese karakters schrijven leren zij ook iets over de Chinese cultuur en geschiedenis en de opbouw van Chinese karakters. Vanaf 15 augustus krijgen de leerlingen dit schooljaar per groep 1x per week 1 uur Chinese les.

gebouw Andersenschool P1010394

Maandagmiddag 15.00 uur. De Chinese les is afgelopen. “Hartstikke leuk”, vonden alle leerlingen deze eerste les. En enthousiast rent een leerling zijn ouder tegemoet op het schoolplein met de uitroep “Ik heb vandaag Chinese les gehad.” 

Proefles Chinees
Na een proefles Chinees aan groep 7/8 waren de leerlingen zo enthousiast dat zij na de zomervakantie wel door wilden gaan met de Chinese lessen. De Leonardo afdeling van Obs Andersenschool in Woerden biedt dan ook het schooljaar 2011/2012 Chinees als schoolvak aan aan twee groepen. In de proefles hadden de leerlingen de mogelijkheid om kennis te maken met de Chinese taal, cultuur en geschiedenis, met de Chinese karakters en wat zij gaan leren.
 

kalligrafie in Leonardogroep1 P1010275

Leonardoschool
Een Leonardoschool is een basisschool waar gewoon onderwijs gegeven wordt, maar waar het ook mogelijk is voor hoogbegaafde leerlingen om les te krijgen op hun eigen niveau. De hoogbegaafden zitten in een aparte groep/klas maar horen verder gewoon bij de reguliere school. De lessen die zij krijgen zijn wel anders omdat ze sneller door de gewone lesstof van een school heen gaan. Daarnaast krijgen deze leerlingen vooral verbredend en verdiepend onderwijs, onder andere door schaak-, muzieklessen en lessen Chinees en Spaans.

Basisscholen die een (of twee) Leonardogroepen hebben worden vaak Leonardoscholen genoemd, maar op een Leonardoschool is er geen sprake van les aan uitsluitend hoogbegaafden en de deelnemende school behoudt verder ook gewoon de eigen schoolnaam. Er zijn in Nederland al verschillende basisscholen waar Leonardo onderwijs aan hoogbegaafden gegeven wordt.

 

Start cursus Chinees adoptiekinderen en -ouders

Woensdagmiddag 18 mei start een cursus Chinese taal en cultuur voor adoptiekinderen en (aspirant) adoptieouders in Houten.

De cursus speelt in op de behoefte van de kinderen om meer te weten te komen over hun geboorteland China en Taiwan en de taal die daar wordt gesproken. Voor de ouders is het een goede manier om zich te verdiepen in het land, de taal en cultuur waar hun adoptiekind(eren) vandaan komt/komen. Samen met hun ouders leren de kinderen praktische zinnen zoals eten, spelen en tellen in het Mandarijnchinees. Ook wordt ingegaan op de cultuur van China. De cursus bestaat uit 4 lessen van 1,5 uur en vindt tot aan de zomervakantie één keer in de twee weken plaats.

les adoptie

De lesdata zijn 18 mei, 1 juni, 15 juni en 29 juni. Lestijd 13.00 – 14.30 uur. De cursus vindt plaats op OBS De Brug in Houten.

lesboek kinderen2Tygo en Yun

Ook voor alleen het kind, de kinderen of alleen de ouder(s) kan een cursus verzorgd worden.

Bij vragen kunt u contact opnemen via info@chinese4u.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leerlingen Plusklas Houten leren Chinees

Onder leiding van docente Poppy Soen zeggen leerlingen van de Plusklas Houten ijverig de Chinese tonen, woorden en klanken na. Het Chinees is namelijk een toon- en klanktaal. Een andere toon in het Chinees geeft een andere betekenis aan een Chinees woord. Daardoor kan het verschil in toon en klank, verschil in betekenis tot gevolg hebben. Het Chinees in de cursus is het Mandarijnchinees, de officiële standaardtaal van de Volksrepubliek China.

Twee groepen
Twee groepen leerlingen van Plusklas Houten maken tot aan de zomervakantie kennis met de Chinese taal en cultuur. Per groep leren de leerlingen in vier lessen een aantal basiswoorden en praktische zinnen zodat zij na afloop in het Chinees kunnen tellen en elkaar kunnen begroeten. Ook de Chinese cultuur wordt niet vergeten en het schrijven van Chinese karakters. Zoals voor iedere vreemde taal geldt dat ook het leren van Chinees veel oefening en herhaling vereist. Een les duurt 1 uur en vindt plaats op woensdagochtend in OBS Klavertje Vier.
 
leerlingen Plusklas Houten2
 
Ieder kind bepaalt zijn eigen inzet
De eerste les volgen alle leerlingen de Chinese les. Daarna bepaalt ieder kind zelf of hij de komende drie lessen verder wil gaan.
Op de vraag in de tweede les wat zij vorige keer van de Chinese les vonden, zegt Steven: “Leuk maar soms wel moeilijk. De klanken zijn leuk maar het schrijven van karakters is wel moeilijk.” De andere kinderen uit de groep bevestigen dit; toch zijn zij gemotiveerd genoeg om door te gaan. Er was zelfs één meisje dat na afloop van de les nog verder ging oefenen met het schrijven van Chinese karakters – zo leuk vond zij de les.De Plusklas richt zich op leerlingen van 8 tot 12 jaar uit de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs die extra-intelligent zijn en meer uitdaging zoeken. “Door het aanbieden van Chinese taal en cultuurlessen wil ik inspelen op de behoefte van deze kinderen om meer uitdaging te zoeken”, zegt Poppy.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@chinese4u.nl.